Wat is biomimetische tandheelkunde en wat heb ik eraan?

Vanuit mijn interesse voor esthetische tandheelkunde heb ik de biomimetica in de tandheelkunde ontdekt. Biomimetica in de tandheelkunde is een hele mond vol maar het betekent simpelweg dat structuren die in de natuur voorkomen, worden toegepast in de techniek om tanden te reconstrueren.

Biomimetica heeft alles te maken met voortschrijdend inzicht. Door aandachtig te kijken naar krachten die op onze tanden inwerken en door te focussen op hoe de natuur deze krachten opvangt, kunnen we concluderen dat we vaak te veel tandweefsel wegslijpen. Ook heeft de tandheelkunde te veel en te regelmatig harde materialen gebruikt en oude amalgaamvullingen, die slecht zijn voor de krachtverdeling van uw kiezen, niet vervangen.

Wij zijn ervan overtuigd dat de weg die we nu inslaan de enige juiste weg is. Daarom hebben we onze behandelfilosofie hier vrijwel volledig op aangepast. Dat bedoelen ik dus met voortschrijdend inzicht.

Een nieuwe behandelfilosofie? 

Jazeker! En die vraagt om ingrijpende aanpassingen. Daarom gaan we een hightech laboratorium ontwikkelen en bouwen om deze vorm van tandheelkunde naar volledige tevredenheid vorm te geven. Mede door ons nieuwe laboratorium zijn wij in staat om de interactie tussen techniek, precisie en klinische tandheelkunde optimaal in te richten.

Te harde materialen voldoen niet aan het biomimetische principe. De vraag die wij ons tijdens de behandeling stellen is of we moeten kiezen voor de zwakste schakel in de restauratie of juist in de tand. Anders gezegd, prefereren we een kapotte tand of een kapotte restauratie? De keuze is snel en gemakkelijk gemaakt…

Door middel van goede voorlichting begrijpen onze cliënten straks dat het beter is om een restauratie te vervangen dan een tand te vervangen en dát is de absolute basis van de biomimetische tandheelkunde. Een implantaat is en blijft een prima vervanging van een tand die verloren is gegaan maar uw eigen tanden zijn en blijven de beste en mooiste “implantaten” die er zijn. Daar kan niets tegenop! Uw eigen tanden zijn de beste tanden en aan ons de taak om deze samen met u voor uw toekomst te behouden.

Met biomimetische tandheelkunde zijn we in staat het slijpen tot een absoluut minimum te beperken en de levensduur van uw eigen tanden te verlengen. Dat is dus goed nieuws!

One thought on “Wat is biomimetische tandheelkunde en wat heb ik eraan?

  1. Pingback: Testimonial: Slijtage en verkleuring | Dentique - blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s